Dorn & Breuss methode

Dorn & Breuss

Vermindert klachten samenhangd met de wervelkolom en zorgt voor een diepe onstpanning.

Dorn-methode

Dorn therapie is een natuurgeneeskundige manuele behandeling die zijn oorsprong vind in Duitsland. Het is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling die gebruikt kan worden bij klachten die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. De Dorn methode is in Duitsland reeds een wijdverbreide erkende heil praktiker methode.

De basis van de Dorn therapie is correctie van het beenlengteverschil. Bijna iedereen heeft beenlengteverschil. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze ‘pilaren’ niet even lang zijn, staat ook het bekken scheef. Dit leidt tot een spanningsveld in het bekkengebied en heeft zijn uitwerking op de wervelkolom met mogelijk pijn en bewe­gingsbeperking als gevolg. Met Dorn therapie wordt dit spanningsveld opgeheven.

De oorzaken van beenlengte verschil kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap, maar vooral het zitten. Met het beenlengte verschil bedoelen we in dit geval het lengteverschil van de benen, welke veroorzaakt wordt door de ruimte tussen de gewrichtsvlakken van de enkel, knie en vooral het heupgewricht.

Als je zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met daar tussen kraakbeen, bijeengehouden door spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen als het ware iets uit de kom van het heupgewricht ‘getrokken’. Staan we nu op en glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie, dan wordt de foute houding door het aanspannen van de spieren gestabiliseerd. Nog sterker gebeurt dat in de auto, omdat die bij het zitten ook nog trilt. Door deze vibraties trillen de kop en de kom millimeter voor millimeter uit elkaar. Zo kan er een beenlengteverschil van wel drie centimeter ontstaan.

Breuss massage

De behandeling van de wervelkolom wordt afgesloten met Breuss massage: een zachte diepgaande energetische massage, die met name gericht is op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven en zorgt voor een diepe ontspanning.

Door het voorzichtig oprekken van de wervelkolom krijgen de tussenwervels meer ruimte en kan de (Johannes)olie waarmee wordt gemasseerd in de weefsels trekken. Dit is volgens Rudolf Breuss een zeer belangrijk onderdeel ter regeneratie van de tussenwervelschijven. De zachte Breuss-massage van de wervelkolom gaat er van uit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan, omdat alle cellen ook op hoge leeftijd steeds weer vernieuwd worden. Er bestaan wel gedegenereerde tussenwervelschijven, maar die kunnen gestimuleerd worden, zodat ze weer verbeteren, regenereren.
De Breuss massage kan ook voor de Dorn behandeling gegeven worden, bijvoorbeeld aan mensen die erg gespannen zijn of bij  hevige wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss-massage een ideale voorbereiding op de Dorn-therapie.

De behandeling

De gedachte achter de Dorn-methode is om het ’te’ lange been op een eenvoudige maar zeer werkzame natuurlijke manier te corrigeren. Als na het corrigeren van het beenlengteverschil de basis in orde is, wordt het bekken gecontroleerd en daarna de wervelkolom. Eventuele wervels die niet in de juiste positie staan worden gecorrigeerd. Deze correctie vindt plaats tijdens het uitvoeren van een bepaalde beweging.

Doordat er in de beweging correctie van de ruggenwervels en de gewrichten plaatsvindt is de Dorn therapie een zachte en effectieve behandeling. Het is een samenwerking tussen behandelaar en client, van druk uitoefenen en beweging. Dorn is eenvoudig en effectief in het opheffen van gewrichtsblokkades, scheve wervels en wervelkolom, bekken scheefstand en beenlengteverschil, waardoor klachten van rugpijn, de nek en hoofdpijn kunnen verdwijnen. De behandeling wordt beëindigd met de Breuss massage.

Let op, vertel uw behandelaar altijd wanneer u zwanger bent!

Bij de behandeling wordt Johannesolie gebruikt. Bij zwangere vrouwen mag dit niet worden gebruikt omdat Johannesolie contracties van de baarmoeder kan opwekken.  In dit geval wordt gebruik gemaakt van een andere olie. Na behandeling met Johannesolie is het raadzaam uzelf niet bloot te stellen aan fel zonlicht omdat dit brandwonden tot gevolg kan hebben

Na de behandeling:

‣   Om een zo groot mogelijk effect uit de behandeling te halen, mag men na de   behandeling 3 à 4 dagen niet zwaar tillen of zwaar werk verrichten

‣   Beweeg bewust

‣   Drink veel water om de vrijkomende afvalstoffen af te voeren

Effect:

 • Beenlengteverschil
 • Bekkeninstabiliteit
 • Bekkenscheefstand
 • Blaasontsteking
 • Kyfose
 • Lordose
 • Hoofdpijn(en) / migraine
 • Schouder, rug- en voetklachten
 • Scoliose
 • Vele andere klachten van het bewegingsapparaat en de interne organen

Contra-indicaties:

Ondanks het feit dat de Dorn methode zeer mild is, zijn er situaties waarbij deze methodiek niet toegepast kan of mag worden. Enkele contra indicaties zijn:

 • Wervelkolom metastasen of tumoren op wervels of gewrichten, borst- en botkanker
 • Botbreuken, of kort na een ernstig ongeval, zonder dat een arts is geconsulteerd
 • Ontstekingen op de te behandelen plaatsen
 • Osteoporose of bot ontkalking
 • Verlammingen. Persoon moet zichzelf op kunnen richten en zelfstandig kunnen staan en lopen
 • Acute hernia of spit
 • Bij sterke griepsymptomen of koorts
 • Na jarenlang (2 a 3 jaar) zwaar of intensief gebruik van cortisonen of prednison