Opgebrand?

Reduceer je stress                                                                                                                                                       We hebben allemaal wel met stress te maken, de ene keer meer als de andere keer. Omgaan met stress doe je regelmatig. In je thuissituatie, op je werk, op straat, in contact met familie en vrienden enzovoort.

Stress zorgt ervoor dat wij uit balans raken, zowel mentaal als lichamelijk. We raken oververmoeid maar kunnen toch de rust niet meer pakken omdat er zoveel onrust en spanning in het lichaam zich opgebouwd heeft. Er ontwikkelen zich lichamelijke en/of psychische klachten. Houdt de spanning lange tijd aan? Dan put stress je uit, demotiveert en zorgt onder andere voor: onrust gevoelens, concentratieproblemen, huilbuien, woede-uitbarstingen, negatief zelfbeeld, slaapproblemen, huiduitslag en/of hoofdpijn. Stress onder controle krijgen is niet altijd gemakkelijk
Het is de kunst om de juiste weg te vinden , hier mee om te gaan en om stress zoveel mogelijk te vermijden. In de praktijk kom ik het dagelijks tegen bij cliënten en zelf ben ik ook jarenlang maar door gegaan zonder goed voor mezelf te zorgen en voldoende rust te nemen, alsmaar over grenzen gegaan en niet geluisterd naar de signalen die mijn lichaam me gaf. Uiteindelijk gaat het op een gegeven moment niet meer, zijn de gevolgen zo merkbaar en voelbaar. Het is van zo groot belang om de juiste balans te vinden.

Hieronder staan een aantal tips om je stress symptomen te bestrijden. Naast deze tips is zijn een reiki/energiebehandeling, APS therapie of een energetische rug/nek en schouder massage, een goede remedie tegen stress.

7 tips om je stress symptomen te bestrijden!
Tip 1: Weet wat stress veroorzaakt
Wil je omgaan met stress? Probeer te achterhalen waardoor je in de stress schiet. Welke personen, situaties, klussen, taken en/of onzekerheden zorgen dat je je gespannen voelt? Weet je dat? Dan kun je er wat aan doen.
Tip 2: Leer positief te denken
Je leven van de zonnige kant bekijken, geeft een positieve vibe en helpt je vooruit in omgaan met stress. Denk niet meteen aan wat je allemaal moet doen. Relax! En sta je voor een zware taak? Geloof in jezelf. Je kunt niet alles in een keer, ga stap voor stap. Als je het te groots meteen aanpakt, dan ben je vaak al moe van het idee dat je nog zoveel moet. Ga niet bij de pakken neerzitten, want dan steekt stress de kop op.
Tip 3: Vermijd chaos als je wilt omgaan met stress
Een rommelig huis, chaotische werkplek en geen overzicht hebben, zijn ingrediënten om gemakkelijk in de stress te schieten. Voorkom die chaos! Stel prioriteiten en wees realistisch. Maak dagelijks to-do-lijstjes met wat je écht moet doen! Stel vervelende klusjes en moeilijke taken niet uit, maar start hiermee als je ’s ochtends fris bent. Uitstel leidt namelijk sneller tot chaos en stress! Maar doe het stap voor stap. Gun je brein en lichaam die rustmomenten, zodat je nieuwe energie krijgt. Zorg ervoor dat je oprijd wat eet en vooral voldoende drinkt.
Tip 4: Accepteer en laat los
Wat niet te veranderen is, accepteer dingen zoals ze zijn en probeer niet uit man en macht zaken naar je hand te zetten. Het levert frustraties en onnodige stress op. Laat het verleden los en focus je op het hier en nu. Leef zoveel mogelijk in het moment, in het hier en nu. Denk in oplossingen en neem beslissingen op basis van wat je nu weet. Je zult je veel rustiger en ontspannen voelen dan wanneer je blijft piekeren en malen.
Tip 5: Weet wat je wilt
Laat je leven niet leiden door beslissingen van anderen. Neem zelf de touwtjes in handen. Dat zorgt dat je sterker en zelfverzekerder in het leven staat. Volg de stem van je hart. Je moet niet alles, je mag ook nee zeggen. Gooi schuldgevoelens over boord. Laat dat perfectionisme in je los. Wees reëel, doe wat haalbaar is. Zit het een keer tegen? Lukt het niet? Schud het van je af. Je hebt je best gedaan. Klaar!
Tip 6: Vergeet niet te lachen en genieten. Maak tijd en ruimte voor die dingen, waar jij blij van wordt, welke jou weer opladen en koester echte vriendschappen
Daardoor kun je ontspannen en opladen. Start er direct mee. Durf ook om hulp te vragen, dat is geen zwakte.
Tip 7: Verhoog je fitheid: fysiek en mentaal
Ook je lichamelijke en geestelijke conditie dragen bij aan de mate waaring je kunt omgaan met stress. Beweeg het liefst dagelijks een half uur. Ga fietsen, hardlopen, schoonmaken, joggen, tuinieren enzovoort. Door lichamelijk inspanning verdwijnen de stresshormonen uit je lijf en maak je geluksstofjes (endorfines). Ook gezond en regelmatig eten, veel water drinken en minder cafeïne en alcohol nuttigen, maken je fitter en beter bestand tegen stress. Slaap  daarnaast gemiddeld zo’n 7 uur per nacht. Al met al helpt dat je beter in balans te blijven, je goed te voelen en stress verminderen.
Bron: deels uit Albert Sonnevelt.

Recent Posts